Feina en dies festius

Una empresa pot obligar els seus empleats a treballar un dia festiu?

Feina en dies festius

 

Algunes empreses poden tenir la necessitat que els seus empleats treballin en dies festius (en uns casos perquè la normativa els permet obrir en festiu, en altres per acumulació de feina). Doncs bé, si el conveni aplicable preveu que els treballadors han de treballar els diumenges i festius d’obertura permesa, aquests quedaran obligats a prestar servei durant aquests dies, tret que hagin pactat el contrari en el contracte.

Si el conveni aplicable no regula aquesta matèria, tot dependrà del que s’hagi acordat amb els afectats:

  • Si en el contracte de feina s’indica que els empleats hauran de prestar serveis durant els dies festius que l’empresa pugui obrir, no es podran negar a fer-ho.

 

  • Tampoc no s’hi podran negar si en el contracte s’indica que la seva jornada laboral és de dilluns a diumenge. En aquest cas l’empresa haurà de respectar els descansos entre jornades i entre setmanes. Si es supera la jornada diària de nou hores —o la que fixi el conveni— o el límit anual d’hores fixat també en el conveni, l’excés es considerarà que són hores extres.
  • Si els empleats no tenen signada la clàusula —perquè el contracte és antic, per exemple— però des de fa temps treballen els diumenges o festius, ara no s’hi podran negar.
  • Tot i així, si hi ha nous empleats que no han signat la clàusula i que mai no han treballat en festiu, l’empresa no els podrà obligar a fer-ho. Això suposaria una modificació substancial de les condicions laborals.

 

 

Els nostres professionals us assessoraran a l’hora de redactar els contractes de feina per a aconseguir la màxima flexibilització en la jornada laboral.

 

 SUBSCRIGUI'S AL NOSTRE NEWSLETTER